AZ ELSŐ ÁLLÁSINTERJÚ DIPLOMÁSAN
2018. szeptember 28. írta: dinszy

AZ ELSŐ ÁLLÁSINTERJÚ DIPLOMÁSAN

Ezek az első kérdések, amik az interjú során mindenkinek eszébe jutnak. Amikor kikerülünk egyetemről, főiskoláról, eljön az idő, hogy állást keressünk.

Milyen kérdések lesznek az interjún? Kikkel fogsz találkozni? Hogyan készüljek? Beszélnem kell angolul is..? Ezek az első kérdések, amik az interjú során mindenkinek eszébe jutnak. Amikor kikerülünk egyetemről, főiskoláról, eljön az idő, hogy állást keressünk. Ugyan a főiskola ideje alatt sokan gyakornokoskodunk, de azokat az gyakorlati interjúkat nem lehet összehasonlítani, az első éles, "nagy" interjúval, amikor már nem csak a gyakorlati hely miatt kell dolgoznunk. Friss diplomásként az önéletrajz írása is nehézkes, erre majd később kitérek, hogyan írj friss diplomásként önéletrajzot..Ha kíváncsi vagy, hogyan küzd le az interjú okozta stresszt, olvasd tovább!

HOGYAN KÉSZÜLJ AZ INTERJÚRA?
Először is fontos a magabiztosság!
Tudd, hogy mit akarsz mondani, tudd, hogy mivel szeretnéd elkápráztatni és lenyűgözni a jövendőbeli munkavállalódat! Az erősségeidet emeld ki, amiben jó vagy, példákkal támaszd alá, hogyan oldod meg a konfliktushelyzeteket! Ne arra térj ki, hogy mit nem tudsz, a hangsúly azon legyen, mit tudsz te, miért te vagy az ideális jelölt. Az interjút jobb esetben a HR-es vezeti, ő tesz fel tematikus kérdéseket általában a munkádat illetően, előző tapasztalataidra kíváncsi, ott mit tanultál, és a választott pozícióban hogyan tudod ezt kamatoztatni.

Az első és legklasszikusabb - számomra legszimpatikusabb - amikor nem kérdeznek, hanem elmondják, hogyan fog zajlani az interjú. Ez nagyban megkönnyíti a helyzeted, hiszen egy jó HR-es mint egy mediátor van bent, és felügyeli a történéseket és persze ezzel együtt minden apró rezdülésedet. Elmondja, hogy mi mi után fog következni, kéri hogy mutatkozz be, ezáltal emeld ki az általad fontosnak tartott képességeidet, mit tanultál az előző pozícióban lévő idő alatt (a gyakornoki idő is munka!), majd elmondja a munkáltató, hogy kit keresnek és miért, mik lesznek a feladataid, kinek fogsz a riportálni a munkádat illetően. Ezáltal egy könnyed beszélgetés alakul ki, majd esetleg a végén angolra/németre váltotok. Itt nem kell rögtön business english-re gondolni. Csak a klasszikus kérdések, mit dolgoztál előző munkahelyeden, mi a hobbid, mesélj magadról. Középvezetői pozíció alatt az angol interjúk nem business specifikusak.

Néhány klasszikus interjús kérdés, amit miközben mesélsz magadról, be-beékelnek a kötetlen beszélgetésbe:

  • Mit jelent számodra a siker?
  • Számodra milyen az ideális munkáltató?
  • Mi volt a legutolsó konfliktushelyzeted, és hogyan oldottad meg?
  • Számodra mik a nehézségek a jelenlegi munkahelyeden?
  • Mi volt életed legnehezebb döntése?
  • Milyen a jó beosztott-felettes viszony?
  • Mire vagy a legbüszkébb az életedben?
  • Mi motivál?
  • Miért szeretnél nálunk dolgozni?

Milyen negatív tulajdonságaid vannak?Ezek a legegyszerűbb és legáltalánosabb kérdések, de ha felvagyunk készülve a válaszokra, hogy mit akarunk mondani, akkor magabiztosan és egyértelműen tudunk a kérdésekre válaszolni. Egy klasszikus beszélgetős interjún egyik fél sem a másik gyengeségeire kíváncsi! Egy interjút úgy kell felfogni, mit tudsz, mivel tudsz te többet mint a többi jelentkező! Nem arra, hogy te még soha nem használtál Microsoft termékeket. Amenyiben pedig a munkahelyeden 90%-ban kellett használnod, úgy emeld ki, támaszd alá példával, hogy függvények használatával mennyiben meggyorsítottad az adott munkafolyamatokat.

MELYEK A JÓ VÁLASZOK?

Ami Te vagy, ha nem szeretsz monoton munkád végezni, ne mondd! Magadat és a munkáltatót is becsapod! Hogyan legyél magabiztos az interjún? Készülj fel! Számomra mindig ez volt a leghasznosabb.

 

HOGYAN KÉSZÜLTEM FEL?

Az adott pozíció leírását, bárhol, ahol éppen aktuálisan állást kerestem (Linkedin,Profession, stb.), átolvastam, elemeztem mi-mit jelenthet? Egy példa; PO rendszerezés.. Fogalmam sem volt, mi az a PO, de amint rákerestem, láttam, hogy a business világában Purchase Ordert jelent, máris volt róla fogalmam. A pozíció leírásában láthatjuk, mik az elvárások a mukaválalló felé, itt jön az a rész, hogy főiskolai végezettség, stb.. Az alábbi pozíció leírásból megtudhatjuk, hogy egy monoton munkát bíró, precíz, önálló munkavégzésre alkalmas kollégát keresnek. Az interjú során fűzzük bele a bemutatkozásunkba, hogy nem zavar minket, ha egyedül kell dolgozni, szereted, ha magad körül rend és nyugalom van a mindennapi életben is. Szeretsz számítógép előtt dolgozni, és nem okoz nehézséget, ha egy helyre kell koncentrálni.

 

A második nagyon fontos rész a cégismeret. Mivel foglalkozik a cég? Mióta van jelen az országban? Kik a partnerek? Fontos hangsúlyoznom, hogy az interjún kérdezz! Bátran! :) De tényleg bátran, kik a vezetők, mióta dolgoznak itt? Jó a csapatszellem?

Friss diplomásként emeld ki a tantárgyakat, amiket tanultál, szeretik hallani a munkáltatók is, hogy nem a papírod van meg. Gondolok itt olyanra, hogy statisztika órán sok Excel feladatot kellett megoldani, és a gyakorlati helyen már nem voltak újak a függvények, és kamatoztatni tudtad a biztos Excel tudásodat már az első napokban. Hidd el, minden munkáltató arra vágyik, hogy azt mondd el, amit tudsz!! :)

Remélem, tudtam segíteni, első és legfontosabb a magabiztosság!
Itt most magadat kell eladnod egy óra alatt!

Sok sikert,

dinszy

A bejegyzés trackback címe:

https://dinszy.blog.hu/api/trackback/id/tr6414268729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.09.29. 21:23:42

Pelda:

Mit jelent számodra a siker?
Kilepni az alkalmazotti letbol.

Számodra milyen az ideális munkáltató?
Sajat magam.

Mi volt a legutolsó konfliktus helyzeted és hogyan oldottad meg?
A fonok nem kezelt emberkent. Otthagytam a ceget.

Számodra mik a nehézségek a jelenlegi munkahelyeden?
Kilepni az alkalmazotti letbol.

Mi volt életed legnehezebb döntése?
Belepni az alkalmazotti letbe.

Milyen a jó beosztott,felettes viszony?
Olyan ahol embernek tekintik egymast.

Mire vagy legbüszkébb az életedben?
Jelenleg meg semmire, de arra leszek, ha kilepek az alkalmazotti letbol.

Mi motivál?
Kilepni az alkalmazotti letbol.

Miért szeretnél nálunk dolgozni?
Penzert. (Hogy majd kilepjek az alkalmazotti letbol)

Milyen negatív tulajdonságaid vannak?
Hogy alkalmazott vagyok.

Azt hiszem, hogy a lelke melyen mindenki igy erez. A felszinen meg toljuk a szinhazat, a rizsat amit ilyenkor elvarnak.

JorEl 2018.09.29. 21:51:21

Olyan 20 éve, amikor 3. éves voltam a bme-n, akkor kapott el
először nagyobb cégtől hr-es, utána már tőlük is kaptam ösztöndíjat. Azóta sem kellett állást keresnem, mert mindig engem találnak meg olyanok, akik többet szeretnének fizetni, azért hogy jobb munkakörülmények közt csinálhassam, amit szeretek.

kvadrillio 2018.09.29. 21:52:04

NEM ÉRDEKELNEK A BANKOK !...ÉS, AKI KÉNYSZERÍTENI AKAR, AZT ECCERŰEN LELÖVÖM !...ÉRTVE VAGYOK ?????!!! SZOKJON MÁÁÁ LE A KIZSÁKMÁNYOLÁSRÓL AZ ÁLLAM !!!....AMI ÉN VAGYOK !!! :o)))

Közeleg a sárga csekk nagy ellensége, így fizethetsz vele
Turzó Ádám Pál
2018. szeptember 29. 05:54
nyomtatás

A sárga csekk a készpénzhasználatot ösztönzi, se nem olcsó, se nem kényelmes, mégis a mai napig tömegek használják főleg rezsiszámlák befizetésére. Pedig több alternatívája is van már, és jövőre az azonnali fizetési rendszer egyik új tranzakciós típusa, a fizetési kérelem is beszáll a sárga csekkek nagy versenytársai közé.

fbal02 2018.09.30. 01:59:02

Szerintem ezek teljesen felesleges kérdések és válaszok. Igazából nálam soha nem így zajlott le egy interjú. Akármit is mond az ember a végén általában van egy teszt munka, amit meg kell csinálni és az fogja eldönteni meg a bérigényed és a korod. Azontúl a HR-ek felkészültsége a legtöbbször egyenlő a nullával. Majdnem minden esetben nekem kell irányítani a beszélgetést mert különben ott ülnénk, mint két hülye. Azontúl előszeretettel faggatják és szedik szét az ember szakmai életét, mindeközben én még mindig semmit nem tudok arról, hogy majd mit kell pontosan csinálnom és mennyiért és egyáltalán nem biztos, hogy ezek hiánya miatt egyáltalán ki akarom magam adni annyira egy tök ismeretlen embernek. Természetesen külföldön ez ég és föld. Interjúztam telefonon keresztül német céggel és egy ír céggel, el sem tudom mondani mennyire más a hozzáállás és mennyire más motiválja őket a leendő dolgozóval kapcsolatban.

studkell 2018.09.30. 07:41:43

Posztolónak: előbb olvasd át, és csak azután posztolj kérlek, mert ez így borzalmas. Kapásból:

" Ezek az első kérdések[VESSZŐ], amik az interjú során mindenkinek eszébe jutnak.Amikor kikerülünk egyetemről,főiskoláról eljön az idő hogy állást keres"

Írásjelek után szóköz kéne, helyesen "keress", pont hiányzik a végéről.

"Tud hogy mit akarsz mondani, tud hogy mivel szeretnéd elkápráztatni, és lenyűgözni a jövendőbeli munkavállalódat!"

TudD[VESSZŐ], hogy mit akarsz...

Később igekötő használata, "beosztott-felettes viszony" stb. Egyébként egész jókat írsz, úgyhogy talán érdemes is folytatnod, de előtte olvass sokat (a sajátodat is többször), mert ez így igénytelennek hat. Ja, és segítek: ahova "bmeg"-et tudnál rakni, oda tegyél vesszőt. Az esetek 95%-ában bejön. (A központozás szabályait gondolom nem akarod elolvasni.)

Visceroid 2018.09.30. 08:42:51

Mondjuk Orbánisztánban vicces az ilyen irományokat olvasni. Egy MSZP kormány alatt még egy csak-csak elhinné az ember, de IV. Vitya alatt csak kiröhögi az ember. Ebben az országban normális bejelentett állást már csak csókos kap, hogy a naaaagy "multikról" ne is beszéljünk. Felesleges ilyen idióta posztokkal szennyezni a kiberteret.

erkölcsi hulla 2018.09.30. 09:01:10

"Hogyan legyèl ideális rabszolga"

Hányingerem van ezektől a kèpmutató kèrdèsektől.

"Szereti, ha az átlafot meghaladó elvárásokat támasztanak vele szemben"
- Virágnyelven, hagyja magát mindenki által csicskáztatni, napi 10 órákat dolgozik monoton munkát, a fizetèsemelès, ès az elismerès legkisebb esèlye nèlkül. Hajrá!

Elmèsz bazmeg kecskemètre autógyárba èrettsègivel, pakolászol egèaz nap, kapsz 300ezret, ès szállást.

Èn ezt tennèm, az ilyen retkedèk munkák helyett, ahol diplomával kezdő rabszolgának nèzik szarba a máaik embert.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2018.09.30. 09:29:08

Szerintem ez egy jó poszt, multis köröben - és nagyobb KKV-knél - ez valóban így működik.
Pár dolgot azért had jegyezzek meg. Nálunk -informatikai cég- nem a HR vezeti az interjút, hanem akinek van nyitott pozíciója. Tehát a potenciális főnök. Érdemes megnézni ilyenkor, hogy tudsz-e, akarsz-e vele együtt dolgozni.
Az interjúztatót alapvetően a következők érdeklik:
1. Te, mint leendő csapattag beleillesz-e a csapatába. Lehet-e együtt dolgozni veled. Ma minden komolyebb informatikai fejlesztés csapatmunka, tehát muszáj képesnek lenned más emberekkel együttműködni. Itt előny, ha képes vagy összefüggően beszélni, kérdezni. Előny, ha elfogadod más álláspontját, segítségét. Tehát ha olyan történeteket mesélsz, amiből ez kiderül, az sokat segít.
2. Nyilván nem lehet olyan embert az utcáról felvenni, aki pont ahhoz a techológiához, ahhoz rendszerhez ért, ami nekünk van. Különösen nem elvárás ez egy végzőstől. Ráadásul a techológia pár évente változik is. Szóval nem nagyon érdekel, hogy épp most mit tudsz. Én mindig azt keresem, hogy a jelölt képes-e folyamatosan tanulni, és szereti-e a szakmáját. Szóval kellően "kocka"-e. Ilyenkor egy otthoni pet-project, egy hobbiból épített RaspberryPI-s kütyü sokkal többet számít, minthogy tudsz-e -mondjuk- GO-ban programozni. Ha nem tudsz, majd megtanulsz. A fontos, hogy ezt szívesen tedd.
3. Tudnád-e azt a munkát csinálni, amire velvennénk. Ez fontos, mert az állásinterjú kétoldalú dolog. Nem elég, hogy te megfelelsz, még számodra is elfogadhatónak kell lennie a melónak. Ha a próbaidő alatt mész el, az sokkal rosszabb, mintha eleve nem is veszünk fel. Ezért én mindig őszintén elmondom a munkát és a kihívásokat, talán még a valóságosnál kicsit komorabban is.
4. Van egy kötelező HR-es kérdéssor, amit ki kell tölteni, plusz jegyzőkönyv készül mindenről. Ez nem csak azért fontos, hogy mindenki korrekt esélyekkel induljon, de azért is, mert ha hozzám nem illesz, de a kollégámhoz igen, akkor ő is könnyebben tudjon dönteni. Tehát próbálunk a legjobb helyre betenn, de ehhez ne spórolj az információval.
5. Végezetül ne feledd: az interjún többen is ülnek, a jegyzőkönyvet többen is olvassák, és nem tudhatod ezen emberek hátterét, képességeit. Bármit is mondasz, azt fejben mindig ellenőrizzük. Ha bárkinek gyanús, mindig van valaki, aki utána tud nézni a tényeknek (mert véletlenül ismeri az előző főnöködet, akit épp lehülyéztél; vagy pont ott dolgozott, ahol te, így tudja a helyi béreket, stb.). És utána is nézünk, mert hosszú távra keresünk kollégát. Szóval SOHA nem hazudj, mert majdnem biztosan kiderül. Akkor meg mész a fekete listára.

tomfree 2018.09.30. 10:10:28

Voltam pár interjún mostanában, persze megy ez a bullshitelés, amire időnként már belefáradva őszintén válaszoltam. Meg is leptem vele a kérdezőket. Példa: mit vár el a cégtől? Első körben hogy időben fizessenek ki. Jött a zavart nevetés. Volt olyan hely ahol a cég értékeit kellett méltatni. Mondtam hasból a transzparenciát. Kérdezték miért ez. Mondom mert ez van kiírva a plakátra a bejáratnál. Fel is vettek. Vicc ez az ország.

homálykrémes kenyér 2018.09.30. 10:11:39

Blablabla... egy szoban osszefoglalom a lenyeget: oszinteseg. Sokat segit hogy ne bassz ki se magaddal, se a jovendobeli munkaltatoddal.

Barkalot 2018.09.30. 10:18:30

Szerintem már olyan hatalmas a munkaerőhiány, hogy nem kérdezhetnek ostobaságot, hanem úgymond "lasszóval fogják az embert" mindenhol, úgyhogy nyugi.

Barkalot 2018.09.30. 10:21:29

@tomfree:

Van még egyáltalán interjú meg stresszeltetés bárhol is az országban, ahol már olyan nagy a dolgozó hiány, hogy igazából az útszéli hajléktalant is kénytelen felvenni bármelyik cég, hogy menjen a termelés, a munka???

Megoldó 2018.09.30. 10:34:32

@Barkalot: A szar melóra kell csak lasszó, a jobb állások jó pénzzel egyelőre még foglaltak, és nem is nagyon hagyják hogy kívülről bekerüljön bárki...

kolomparlole1114 2018.09.30. 12:22:47

@CaptainG: "Miért szeretnél nálunk dolgozni? Penzert."

Ha én vmi kft-s dzsoni lennék, aki interjúztat, tuti fel se venném aki nem ezt mondja. Mert az hazudik, és később is azt fog, alsumákolja a hibákat, ami minél később derül ki, annál nagyobb szar. Persze mivel a főnökök szeretik ha becsapják őket, azt szeretik ha a lelküket simogatják, egy álomvilágot húznak f el a szemük elé, ami a valóságban nem létezik, ezért nyilván én is azt mondanám jelentkezőként amit hallani akarnak, de a másik székben ülve pont az ellentétjét várnám el. Az állás egy üzlet, valamit valamiért, hülye az aki elhiszi hogy valaki szeretetszolgálatként, ingyen és dalolva akar túlórázgatni, fellapátolni valaki más szarját, majd hagyni hogy az a más le is arassa a babérokat. Ezt elviselni csak megfelelő mennyiségű pénzért lehet. Aki mást mond, az hazudik, tehát ki kell rúgni.

Barkalot 2018.09.30. 12:35:17

@kolomparlole1114:

Már az röhej, hogy egy olyan cégnél, olyan területen ahova valamilyen szaktudás kell, egy idióta HR-es dönti el, hogy ki legyen felvéve, akinek fingja nincs, hogy mit csinálnak az ott dolgozók pontosan.

kolomparlole1114 2018.09.30. 12:53:44

@Papírzsepi:

"Nálunk -informatikai cég- nem a HR vezeti az interjút"

Jobb helyeken nem is engedik a léhűtő személyzetiseket belepofázni. Ahol igen, ott szakember helyett manikűrös mancikát fognak kapni, aki jó felszopásban, de síkhülye minden máshoz.

"a potenciális főnök. Érdemes megnézni ilyenkor, hogy tudsz-e, akarsz-e vele együtt dolgozni"

Az csak menet közben fog kiderülni, nyilván nem lebaszással fogják kezdeni az állásinterjút. Bár legalább őszinte lenne. :)

"Nyilván nem lehet olyan embert az utcáról felvenni, aki pont ahhoz a techológiához, ahhoz rendszerhez ért, ami nekünk van. Különösen nem elvárás ez egy végzőstől."

Akkor miért vannak tele az álláshirdetések 5 nyelvet beszélő, 4 diplomás, 10 év gyakorlat, 25 év alatti ipse igényekkel? Mindenki csak az isten lábát szeretné megfogni, lehetőleg ingyen. Ez a magyar mentalitás, ezért van munkaerőhiány. Ha nem cigánykodnának a bérekkel, itthon is lenne munkás, nem csak Londonban.

"Ráadásul a techológia pár évente változik is. Szóval nem nagyon érdekel, hogy épp most mit tudsz."

Pedig de, többnyire a készen bevethető, ráfordítást nem igénylő embereket keresik. Akit már más betanított a saját pénzén.

"Tudnád-e azt a munkát csinálni, amire velvennénk. Ez fontos, mert az állásinterjú kétoldalú dolog. Nem elég, hogy te megfelelsz, még számodra is elfogadhatónak kell lennie a melónak."

Attól függ mennyiért. A meló azért meló mert nem szívesen csinálod, hanem pénzért. Főleg ha csapatban kell, és mindig máshoz kell igazodni, valszeg nem a te elképzelésed lesz a nyerő (leginkább mert nem te vagy a főnök). Ezt elviselni csak úgy lehet ha a húszezres kötegek ott lebegnek a szemed előtt.

"Ha a próbaidő alatt mész el, az sokkal rosszabb, mintha eleve nem is veszünk fel."

Sok helyen pont a próbaidővel cigánykodnak, főleg a könnyen helyettesíthető munkakörökben. De van ismerősöm akivel korrekt(nek látszó) gyógyszeripari cégnél is csak a próbaidő végéig számoltak.

"tudja a helyi béreket, stb.). És utána is nézünk"

És aztán mi lesz, felhívjátok hogy bazmeg, mégse kerestél annyit, akkor neked elég lesz most kevesebb emelkedés is?

"SOHA nem hazudj, mert majdnem biztosan kiderül. Akkor meg mész a fekete listára."

Az jó dolog? Feltételezem az, mert MINDENKI hazudik, a munkavállaló a képességeiről, a munkáltató a béremelés lehetőségéről, mértékéről. Aki nem hazudik, az rábaszik, mert mindenki tudja hogy a kapott infókat osztani kell kettővel hogy hiteles legyen, aki a valósággal áll elő, azt osztják kettővel, és mehet a lecsóba. Ez egy össznépi hazudozós játék, ahol hazudni muszéj, csak ne túl nagyot, hogy még valamennyire hihető legyen.

Visceroid 2018.09.30. 13:47:25

Azt egyébként meg tudná nekem mondani valaki, hogy egy alkalmazott mit vár el, amikor Magyarországon munkát vállal? Ok, dolgozik, pénzt kap, rendben. És akkor mi van? Lakhatást nagyon talán meg tudja oldani, főleg ha vannak ketten, nagy nyögve-nyelősen el tudják kerülni az éhhalált, meg a hajléktalanságot. És ha ez beállt, akkor bármi elindulhat lefelé. Elveszítheti az állását, beüthet bármi. Tételezzük fel, hogy az állása biztos. Nincs abban aveszélyben, hogy bármikor kirúgják. Akkor is ott van az infláció! Orbán elfinflálja a pénzt, tehát még félretenni sem érdemes! Szóval akkor mi van? Ki lehet ebből bárhogyan jól jönni?

dinszy 2018.10.01. 20:01:06

@studkell: Köszönöm az építő jellegű kritikát! :) Javítva lett a helyesírás, remélem visszatérsz még olvasni!

tomfree 2018.10.02. 17:14:24

@Barkalot: Van. Mert a nagynevű multinál a józsika a biszbasz manager azt hiszi, hogy ő a király. Meg ugye van a policy amit be kell tartaniuk. Stresszinterjú is volt.

@Visceroid: " egy alkalmazott mit vár el, amikor Magyarországon munkát vállal?" Szeretünk kockázatosan élni vaze. :-)
süti beállítások módosítása