Hogyan írj önéletrajzot, hogy behívjanak interjúra?
2019. június 10. írta: dinszy

Hogyan írj önéletrajzot, hogy behívjanak interjúra?

Utána már csak rajtad áll a sor, hogyan "adod" el magad!

Hogyan írj önéletrajzot, hogy behívjanak interjúra?

Tippjeimet, tapasztalatimat szeretném megosztani, melyek biztos sikerekhez vezetnek, legalábbis, addig hogy behívjanak interjúra. Utána rajtad áll a sor! :)
Iroda, Jegyzetek, Jegyzettömb, Vállalkozó, Kéz, Titkár
Szeretném megmutatni, mik azokat az elemek, amelyek valóban fontosak az önéletrajzban.

  • Pontos adatok

Elengedetlen, hogy többször ellenőrizd lakcímed, telefonszámod, email címedet, egy elírás, és több 100 „feleslegesen” kiküldött önéletrajz. Soha nem fognak visszahívni.

Általános kérdés, beleírd-e az életkorod? Soha nem írtam bele, benne van mikor végeztem iskoláimmal, egy kisebb kalkulációval a leendő munkáltató is kiszámolja, és ne szúrjon nevem mellett rögtön szemet, hogy szemtelenül fiatal vagyok, vagy éppen pont nyugdíj előtt álló.

  • Frappáns kis bemutatkozás pár mondatban

Kicsit eladod magad, mondjuk három mondatban. Hol tanultál mit, és egy két tulajdonságod, amit hangsúlyozni szeretnél, és amire büszke vagy. Valahogy így..


„xy economist with various professional experience, especially in xy industry. Solution-oriented, open-minded, hard- working, self-driven, innovative individual always seeking for challenging environment where I can learn, develop and constantly stretch my boundaries.”

Vagy az alábbiak szerint, egy kis pozíció leírás

„Closely work together with the Field Sales Managers in executing the local sales strategy, also contributing to the work of sales force with handling all sales related activities, while working together with marketing and finance functions to cover event management, file handling and administration related tasks.”

  • Semmi mellébeszélés, mit, mennyi ideig, hol dolgoztál
    Könnyebbség, ha épp megvan a munkaköri leírásod, és fantasztikus barokkos körmondatban tudod megfogalmazni, hogy amúgy adminisztrációt végeztél. Kicsit „színezd”magad, próbáld a eddigi munkád előnyösebb oldalát feltüntetni. Ne arra fektesd a hangsúlyt, mit nem szerettél, mik voltak azok a feladatok, amik szinte egyszerűek voltak..és amúgy mindenki más is meg tudja csinálni. Emeld ki szaktudásod javát, milyen rendszereket használtál, milyen társ osztályokkal kooperáltál együtt, milyen projektben vettél részt, mire vagy büszke?

 

  • Hobbi, szabadidős tevékenységek
    Nem írtam bele, elvégre ez egy álláshirdetés, majd megismernek, ha elhívnak az interjúra..vagy felvesznek.J

 

  • Pontokba szedett feladatlista
    Könnyen áttekinthető, leendő munkáltató egy összképet lát, rendezett, egyszerűen kereshető. Miért fontos ez? Azért mert a HR, ránéz, és egy pillanatnyi benyomás alatt kulcsszavakat keresve szortírozza az önéletrajzokat. Avagy a HR gyakornok keresi kulcsszavakat az önéletrajzodban..és ha bizony nem találja azokat a bizonyos szavakat, addig sem jut el az önéletrajzod, hogy kinyomtassák.
    Az alábbiak szerint, gondolj arra, hogy te milyen hirdetést olvasol, felsorolás szerű feladatlista és elvárások: ( ez az alábbi sok-sok számlázást és SAP-ban való mozzanatot jelent, de mennyivel hangzatosabb így..)
  • Nyelv
    Ha eleve meg van jelölve az angol/német nyelvtudás feltétele a munkához, el se küld az önéletrajzod magyarul. Lássák, hogy tudsz kommunikálni angolul/németül biztos a nyelvtudásod, nem csak beírtam C1 – német. Bevallom, nem is rendelkezem magyar önéletrajzzal… soha nem is volt, és lesz. Mi ennek az oka? Szinte a multi és nem multi világában is, kötelező legalább az angol nyelvtudás. Ha a HR nem tud angolul és tőlem elvárja hol itt az igazság? Volt már élményem, hogy behívtak interjúra, elkezdtünk angolul beszélgetni, és a leendő felettesem, kérte haladjunk tovább magyarul, mert ő ennyire nem beszél angolul… :) Kellemetlen volt. Legalább is neki.

 

  • Letisztultság
    Semmi kalocsai minta, és nonfiguratív kriksz – kraksz. Kép szöveg, egyedi elrendezés. Miért? Mert ha már meg kell fordítani az A4es lapot , fekvőbe, hogy elolvassák a neved, már két másodperccel többet nyertél, mint a többi pályázó. Fontos, hogy egy pillanat alatt megragadja a figyelmét a HRsnek önéletrajzod. Színekben, formákban lehet gazdag, de egyszerűség , áttekinthetőségre törekedj leginkább.

 

 

 

  • Formátum

Csakis PDF-ben! Ne legyen semmikép szerkeszthető. Ezt mondanom kell miért?!

 

  • Kép

Szigorúan igazolványkép, egy halvány kis mosollyal, hogy megnyerd a HR-est.

 

Segítségedre van szükséged önéletrajzírásban? Tanácsra lenne szükséges? Keress bátran, küld el a meglevőt korrekcióra az alábbi email címre dinszy@outlook.com .

dinszy

A bejegyzés trackback címe:

https://dinszy.blog.hu/api/trackback/id/tr4714887758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása