Valóban munkaerő hiány van?
2019. augusztus 12. írta: dinszy

Valóban munkaerő hiány van?

Az, hogy ma jelenleg Magyarországon munkaerőhiány van, az egészen egyszerűen nem igaz..

 

Legutóbbi állatkeresésem során, nagyon sok olyan állásajánlatba futottam bele, amit láttam hónapok óta nem találják meg a megfelelő kollegát. 1-2 hónapos hirdetések, de az álláshirdetésnél feltüntetve, hogy azonnali munka kezdéssel kezdenek lelkes alkalmazottat. Itt már elgondolkodik az agilis munkavállaló, még mindig ugyanazt a pozíciót hirdetik, vagy megint …

 

Valóban ennyire sok üres pozíció lenne? Kétlem. Korábbi tapasztalataim alapján, néhány multi felad hirdetést, bizonyos nem túl vonzó pozíciókra, asszisztencia, koordinátori munkakör. Amikor a bérigényre kerül sor, általában „túl’ magas bért mondanak a munkavállalók. Hogy miért? Mert pusztán adminisztrációs munkakörről van szó, és egyéb adhoc jellegű feladatok megoldásáról. A valóságban ez annyit jelent, bármire megkérnek, bármi olyan feladat van amit már senkire nem tudnak rábízni az Te leszel! A multi számot vet, megnézi a budget- és jobb esetben felvesz egy kevésbé kvalifikált munkaerőt, kevés bérérért. A munkavállaló nem lesz elégedett, és hamar tovább is fog állni. Mi a rosszabbik eset?  Az, hogy cégen belül, szétdobják a pozíciót, mondván ez nem nagy feladat, és időközben kiderült hogy budge sincs rá.

 

Mi itt a buktató? Miért jó feladni hirdetést, ha valójában nem is keresünk embert?

Felmérni a piacot. Ki mennyiért, mit vállal. És mi a multi lényege? Minél kvalifikáltabb tapasztaltabb munkaerőt alkalmazni, a lehető legkisebb bérért.

Itt jön be az a tény, hogy egy fiatal diplomás 1-2 évvel rendelkező leendő kollega, már olyan bért fog kérni, amei nem mindig állja meg a helyét. A legtöbb lelkes fiatal , itt dönt úgy, hogy lehet nem is megy el dolgozni, számára nem kihívás, és nincs az adott munkakörben fejlődési illetve ami mindenki számára fontos, előrelépési lehetőség.

 Flat-lay Photography of Macbook Pro Beside Paper

A vissza (nem) jelzések sorozata

Álláskeresőként, sokszor szembesülünk azzal, hogy nem jeleznek nekünk vissza. Az ember ezt csalódottságnak élni meg. De valójában mi áll a a háttérben? Mi az oka ennek?  A tény, az hogy sosem tudjuk meg mi volt a probléma, miért nem mentünk át a rostán. A legtöbbször, annyi jelentkezés érkezik hogy HR-nek nincs kapacitása. (amit kétlek..) Egyszerűen jó helyzetben vannak a nagy cégek, nem csorbít megítélésen az, hogy nem jeleznek vissza. Hogy mi mit tudunk tenni? Önéletrajz elküldése utána, azért 2 hét után nem érkezik válasz, de nagyon szeretnék az állást, egy email emlékeztetőt érdemes írni, amennyiben nem jelentkezik válasz, szinte komolytalanná válik a cég is..

 Man Shaking Hands With Woman

A munkaerő hiány 

Nyilván mindenki a számára  az ideális jelöltet keresi, hogy valóban mennyire van munkaerő hiány azt sosem fogjuk megbecsülni. Vannak rá statisztikai adatok, de a valóság azt mutatja, még mindig a munkáltatók vannak versenyelőnyben a munkavállalókhoz képest.

„Nincs” alkupozíciója a munkakeresőnek, mert lehet az állás amire jelentkezett , valójában nem is betervezett pozíció volt, egyszerűen felmérték, arra a feladatkörre, ki és mennyi bérért lenne hajlandó elvállalni.


Te mit tapasztalt a munkaerő piacon?*

*a szakképzett, diplomás –szellemi munkaerő piacon

A bejegyzés trackback címe:

https://dinszy.blog.hu/api/trackback/id/tr9515005768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása